De Britse vissersvloot is de toegang tot de Russische visgronden in het Noordpoolgebied ontzegd, nadat de Russische president Vladimir Poetin een wet had ondertekend die een einde maakt aan een al lang bestaande overeenkomst die Britse schepen toestaat in de Barentszee te opereren. Het document werd maandag gepubliceerd op de officiële website van Rusland voor juridische informatie.

De zogenaamde ‘Visserijovereenkomst’, ondertekend door de USSR, Groot-Brittannië en Noord-Ierland in 1956, die Britse schepen toestond te opereren in de rijke visgronden langs de kust van het Russische Kola-schiereiland en ten oosten van Kaap Kanin Nos, is beëindigd.

De Barentszzee staat algemeen bekend als een van de belangrijkste visgronden ter wereld voor kabeljauw en schelvis. Volgens de Daily Mail, verwijzend naar Britse visserijgegevens, haalde Groot-Brittannië alleen al vorig jaar meer dan 560.000 ton vis uit de Barentszzee.

In een reactie op de wetgeving zei Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin dat het intrekken van de overeenkomst Rusland in staat zou stellen vitale visbestanden in zijn wateren te behouden.

“De schaamteloze Engelsen aten al 68 jaar onze vis. Ze hebben ons sancties opgelegd, terwijl 40% van hun dieet, hun vismenu, afkomstig is van onze kabeljauw. Laat ze nu wat afvallen”, zei Volodin.

De Visserijdeal werd sinds de aanvang ervan elke vijf jaar automatisch verlengd, omdat geen van beide partijen het voornemen had aangegeven zich terug te trekken. Een ontwerpmaatregel om de deal te beëindigen werd in januari van dit jaar geïntroduceerd door de Russische ministeries van Buitenlandse Zaken en Landbouw.

Het wetsvoorstel geeft ook aan dat de beëindiging een reactie was op het besluit van Groot-Brittannië in maart 2022 om Rusland de handelsstatus van ‘meest begunstigde natie’ te ontnemen, in een poging Rusland te straffen vanwege het conflict in Oekraïne. Andere Britse sancties omvatten importtarieven op honderden Russische producten.

Het wetsvoorstel werd vorige maand aangenomen door het lagerhuis van het Russische parlement, de Staatsdoema.

Door Redactie