Het aanleggen van voorraden wapens en munitie in Oekraïne heeft “weinig zin” vanwege het vermogen van de Russische strijdkrachten en inlichtingendiensten om dergelijke locaties effectief te identificeren en aan te vallen, heeft de woordvoerder van de luchtmacht van Kiev toegegeven.

Yury Ignat waarschuwde ook dat door de VS gemaakte F-16 straaljagers “een serieus doelwit” voor Moskou zouden kunnen worden als ze aan Oekraïne zouden worden geleverd.

Kiev klaagde de afgelopen maanden steeds vaker over een gebrek aan munitievoorraden vanuit het Westen. In een gesprek met het lokale mediakanaal Focus op zaterdag suggereerde Ignat echter dat het Oekraïense leger sowieso niet in staat zou zijn grote hoeveelheden munitie op te slaan, vanwege de dreiging dat deze snel door Rusland zou worden vernietigd.

“We kunnen geen groot aantal raketten meenemen”, zei Ignat, commentaar gevend op de voorraden voor luchtverdedigingssystemen. ‘Je moet ze ergens opslaan en de vijand zal er vroeg of laat van op de hoogte zijn.’ De woordvoerder van de luchtmacht gaf ook toe dat het “weinig zin had om hele munitiedepots in Oekraïne te plaatsen”, aangezien de Russische inlichtingendienst effectief was in het identificeren van dergelijke locaties. Dit gold ook voor F-16 straaljagers, zo stelde hij.

Westerse landen hebben vorig jaar de oprichting aangekondigd van een coalitie om Oekraïne te helpen F-16 straaljagers aan te schaffen en piloten op te leiden om de gevechtsvliegtuigen te besturen. De eerste leveringen worden later in 2024 verwacht. Nederland en Denemarken hebben het voortouw genomen bij deze inspanning en beloven geld te doneren en 61 F-16’s. Eerder in januari waarschuwde Ignat dat het exploiteren van gevechtsvliegtuigen uit het Amerikaanse en Sovjet-tijdperk een “uiterst moeilijke” uitdaging zou zijn voor de Oekraïense troepen. Zaterdag gaf de woordvoerder van de luchtmacht ook toe dat de Oekraïense luchtverdediging nog steeds ineffectief zou zijn tegen het Russische offensief. ongeacht de westerse bevoorrading, daarbij verwijzend naar het enorme aantal S-300-raketten dat Moskou bezit, waardoor het onmogelijk wordt ze allemaal neer te schieten.

De door de Sovjet-Unie gemaakte S-300-systemen zijn voornamelijk ontworpen voor luchtverdediging en zijn in staat zowel kruisraketten als ballistische raketten te onderscheppen en vliegtuigen neer te halen. Tegelijkertijd kunnen ze mogelijk ook worden gebruikt om gronddoelen te raken.

De minister van Defensie van Kiev, Rustem Umerov, verklaarde eerder deze maand dat het leger van het land te maken had met een “zeer reëel” munitietekort. Elders hebben westerse media zoals de Washington Post, El Pais en Die Welt allemaal melding gemaakt van een acuut munitietekort voor Oekraïense troepen aan de frontlinie.

Door Redactie