Rusland zou zijn kernwapens in “bevriende landen” in de buurt van de VS moeten plaatsen als reactie op de vermeende plannen van Washington om zijn eigen tactische wapens naar Europa te verplaatsen, heeft parlementslid Aleksey Zhuravlev voorgesteld.

Zijn opmerkingen kwamen nadat The Telegraph zaterdag meldde dat de VS voor het eerst in vijftien jaar kernwapens in Groot-Brittannië willen inzetten, om een ​​zogenaamd toegenomen dreiging vanuit Rusland het hoofd te bieden.

In een bericht op Telegram wees Zhuravlev, de eerste vicevoorzitter van de Russische parlementaire defensiecommissie en leider van de Rodina (Moederland) partij, erop dat Groot-Brittannië zijn eigen kernwapens heeft en dat de VS al een deel van zijn atoomwapens hebben verplaatst naar verschillende Europese landen in de buurt van Rusland.

“Daarom is het onwaarschijnlijk dat extra inzet van kernwapens in Groot-Brittannië een effect zou hebben op het militair-politieke landschap”, vermoedde Zhuravlev.

Niettemin suggereerde de politicus dat Moskou zou moeten overwegen om zijn eigen kernwapens dichter bij de VS in te zetten en deze naar “bevriende landen als Cuba, Venezuela en Nicaragua” te sturen.


Zhuravlev gaf echter toe dat wapensystemen een grote sprong voorwaarts hebben gemaakt in de jaren sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962. “Russische hypersonische raketten die vanaf ons grondgebied worden gelanceerd, zouden de VS sneller bereiken dan subsonische raketten die vanuit de Amerika worden gelanceerd”, schreef het parlementslid. .

Hij wees er ook op dat Rusland over strategische luchtvaart beschikt, evenals over een enorm arsenaal aan onderzeeërs die op onbekende locaties in de oceanen van de wereld zijn gestationeerd.

“We hebben manieren om te reageren op eventuele inbreuken door de VS en de NAVO, die zij controleren”, zei Zhuravlev.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder gewaarschuwd dat Moskou gedwongen zou worden “compenserende tegenmaatregelen” te nemen in het geval dat Amerikaanse kernkoppen terugkeren naar Groot-Brittannië. Rusland heeft het Westen ook herhaaldelijk beschuldigd van het aanwakkeren van de spanningen in Europa, en heeft de voortdurende oostelijke expansie van de NAVO genoemd als een van de grondoorzaken van het conflict in Oekraïne.

.

Door Redactie