De Franse regering maakte dinsdag bekend dat zij haar ambassade in Niger “tot nader order” heeft gesloten, en klaagde over “ernstige obstakels” die haar ervan weerhouden haar diplomatieke taken in de voormalige kolonie uit te voeren.

Een groep Nigerese legerofficieren heeft eind juli president Mohamed Bazoum afgezet. Binnen enkele weken verklaarde de nieuwe regering in Niamey de Franse ambassadeur tot persona non grata en eiste de terugtrekking van de Franse troepen. Ambassadeur Sylvain Itte weigerde aanvankelijk te vertrekken, met het argument dat de militaire regering niet legitiem was, maar vertrok uiteindelijk eind september.

“De ambassade zal haar activiteiten vanuit Parijs voortzetten”, aldus het ministerie dinsdag in een verklaring. “In het bijzonder zal het een band onderhouden met de Franse staatsburgers die ter plaatse aanwezig zijn, en met de NGO’s die werkzaam zijn in de humanitaire sector, die we blijven financieren, ten behoeve van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.”

Niger heeft al andere acties ondernomen om de banden met Parijs te verbreken sinds de machtsovername. Eind december schortten ze alle samenwerking met de in Parijs gevestigde Internationale Organisatie van Franstalige Naties (OIF) op, omdat ze beweerden dat dit slechts een Frans politiek instrument was. Ze moedigden de landen op het continent ook aan om “hun geest te dekoloniseren” en de pan-Afrikaanse waarden te bevorderen. Niger heeft ook een anti-migratiepact met de EU opgezegd.

Nadat Frankrijk in december gedwongen werd zo’n 1.500 troepen uit de voormalige kolonie terug te trekken, kondigde de nieuwe leiding van Niger plannen aan om de militaire overeenkomsten, ondertekend door eerdere regeringen met andere westerse machten, opnieuw te beoordelen.

Door admin