De 65-jarige Holleeder is zowel door de rechtbank (2019) als het gerechtshof (2022) schuldig bevonden aan het opdracht geven voor vijf moorden, een zware mishandeling en aan het hoofd staan van een criminele organisatie.
Holleeder kreeg nationale bekendheid door zijn rol bij de ontvoering van Freddy Heineken in 1983. Samen met één van zijn latere slachtoffers en mede-ontvoerder Cor van Hout, kreeg hij hiervoor elf jaar cel.
In 2007 volgde de veroordeling van Holleeder tot negen jaar cel voor het afpersen van onder andere zakenman Willem Endstra. Die man werd in 2004 voor zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten, in opdracht van Holleeder.
Ook John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) en Robert ter Haak (2003) ontkwamen niet aan hun dood in opdracht van Holleeder.
Zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog waren belangrijke getuigen tegen Holleeder. Net als twee kroongetuigen. Hun verklaringen zijn volgens het gerechtshof betrouwbaar en de Hoge Raad ziet geen reden om daarvan af te wijken.
Het argument van de advocaten van Holleeder dat een levenslange gevangenisstraf in strijd is met het verbod op onmenselijke behandeling of bestraffing, vindt eveneens geen gehoor.
Het hof oordeelde dat Holleeder op een “kille en gewetenloze wijze” heeft beslist over leven en dood. De moorden kwamen voort uit financiële motieven of om ervoor te zorgen dat een ander geen wraak op hem kon nemen of met de politie zou praten. Daarom was een levenslange gevangenisstraf passend en de Hoge Raad vindt deze beslissing voldoende gemotiveerd.
Holleeder kan er nog voor kiezen om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Ook is er de mogelijkheid om na 25 jaar celstraf een herbeoordeling te vragen. Het Adviescollege Levenslanggestraften moet de minister voor Rechtsbescherming dan adviseren of een tot levenslang veroordeelde mogelijk toch kan terugkeren in de samenleving.